wtorek, 17 lutego 2015

Roladki drobiowe nadziewane mozarellą i pieczarkami

Szybki, prosty i lekki obiad, który można wykombinować nawet po powrocie z pracy :) Roladki nadziewane jadamy w domu często. Zmieniają się dodatki (ryż/makaron/ziemniaki), surówki i rodzaj mięsa- zamiennie robię roladki z kurczaka lub z indyka.


SKŁADNIKI:

(na 1 osobę)

1 pierś z kurczaka 150g
plaster mozarelli (15g)
100g pieczarek
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
tymianek
pieprz (u mnie cytrynowy)
1 łyżeczka oliwy z oliwek

dowolne warzywa oraz ryż/makaron/ziemniaki
/u mnie pół marchewki, pół cukinii, 20g papryki i 30g (waga przed ugotowaniem) makaronu/

Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pieczarki, posypujemy suszonym tymiankiem i podsmażamy do momentu, aż odparuje woda.

Pierś rozbijamy tłuczkiem dość cienko. Posypujemy solą, pieprzem, wykładamy na nią drobno pokrojoną mozarellę.


Wykładamy podduszone pieczarki i zawijamy na roladkę.


 Pieczemy w piekarniku, lub gotujemy na parze. Ja gotowałam 30 minut na parze. Na początku gotowania dodałam marchewkę (potrzebuje najwięcej czasu), 


a pod koniec dorzuciłam cukinię i czerwoną paprykę.


Podałam z makaronem razowym. Całość ma ok. 370 kcal :)


2 komentarze:

  1. Dotka, to jest biała mozarella tak? Bo to też dość istotne, z obrazka wnioskuję, ze biała ale wolę się upewnić.

    I coś długo parujesz kuraka. U mnie po 30 minutach jest suchy, 20 mu wystarcza:)

    Pozdrawiam,
    Miss Saeki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest najzwyklejsza mozzarella dostępna w każdym sklepie, owszem biała - widać nawet na zdjęciu :)
    U mnie po 30 minutach kurczak absolutnie nie był suchy :) Myślę, że w parowarze/garnku z wkładką, jest więcej pary, niż przy gotowaniu na parze w TM i stąd różnica w czasie.
    Kurczaka w kawałkach, nieraz parowałam w garnku nawet w 15 minut, w TM musi mieć dłuższy czas, ale jest też bardziej soczysty :)

    OdpowiedzUsuń