Sos jest szybki w wykonaniu, aromatyczny i przepyszny, a nasz roczny syn za nim przepada (na zdjęciu jego porcja).
SKŁADNIKI
(dla 5 osób)
5 sporych czerwonych papryk
700g pomidorów (świeżych lub z butelki)
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
papryczka chilli
Papryki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Wykładamy na blaszkę od piekarnika, skórką do góry i pieczemy 30 minut w temperaturze 250 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy i wsadzamy do foliowych woreczków (u mnie na mrożonki) na 10 minut. Dzięki temu będzie łatwiej obrać skórę. Obieramy, wrzucamy do blendera. Czosnek siekamy na talarki i podsmażamy na oleju.
Dorzucamy 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Usmażoną cebulę z czosnkiem dorzucamy do blendera, dodajemy pomidory i miksujemy. Jeśli chcemy wersję ostrzejszą, można dodać jeszcze kawałek papryczki chilli. Ja nie daję, bo z nami je syn.
Do sosu wystarczy ugotować makaron, posypać startym parmezanem i obiad gotowy :)
Sos super się też nadaje do zawekowania w słoiki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz