niedziela, 4 grudnia 2016

Makaron z sosem z pieczonej papryki i pomidorów

Nie znoszę, naprawdę nie znoszę obierać pieczonej papryki. Ale ten sos tak bardzo lubimy, że poświęcam się i to   robię :)

Sos jest szybki w  wykonaniu, aromatyczny i  przepyszny, a nasz roczny syn za nim przepada (na zdjęciu jego porcja).




SKŁADNIKI 
(dla 5 osób)

5 sporych czerwonych papryk
700g pomidorów (świeżych lub z butelki)
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
papryczka chilli

Papryki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Wykładamy na blaszkę od piekarnika, skórką do góry i pieczemy 30 minut w temperaturze 250 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy i wsadzamy do foliowych woreczków (u mnie na mrożonki) na 10 minut. Dzięki temu będzie łatwiej obrać skórę. Obieramy, wrzucamy do blendera. Czosnek siekamy na talarki i podsmażamy na oleju.


Dorzucamy 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Usmażoną  cebulę z czosnkiem dorzucamy do blendera, dodajemy pomidory i miksujemy. Jeśli chcemy wersję ostrzejszą, można dodać jeszcze kawałek papryczki chilli. Ja nie daję, bo z nami je syn.



Do sosu wystarczy ugotować makaron, posypać startym parmezanem i obiad gotowy :)

Sos super się też nadaje do zawekowania w słoiki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz