czwartek, 22 grudnia 2016

Ciasto marchewkowe z kremem

U nas w domu bardzo lubimy  w zimie ciasto marchewkowe. Ciężkie, mokre, pachnące przyprawą korzenną. Idealne do kubka herbaty.



Nasz syn obchodził ostatnio pierwsze urodziny (naprawdę nie wiem, jakim cudem JUŻ?!?!?! Przecież dopiero co się urodził...). Jak wiadomo, są urodziny, musi być i tort :) Mieliśmy dzień w biegu, ale na szybko ukręciłam właśnie ciasto marchewkowe i przełożylam kremem.



CIASTO:
300g marchewki (4 nieduże)
1 duży, dojrzały banan
4 jajka
2 szklanki mąki
7-10 łyżek syropu daktylowego
szklanka posiekanych nerkowców (lub innych orzechów)
200g oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżeczki przyprawy korzennej


NA KREM:
90g miękkiego masła
300g serka śmietankowego np. Philadelphia, Piątnica
2-4 łyżki syropu klonowego
skórka otarta z jednej cytryny

Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, orzechy, sodę oczyszczoną, przyprawę. 


Do drugiej miski utrzeć  marchewki na tarce o małych oczkach. Dodać 4 jajka, rozgniecionego banana, syrop daktylowy, olej (u mnie częściowo z pestek winogron, częściowo kokosowy), dobrze wymieszać. Wrzucić suche składniki do miski z masą marchewkową i dobrze wymieszać.

Wylać do foremki (u mnie średnica 24cm) i piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).




Krem (wzorowany na tym z Moich Wypieków):

Masło wrzucić do miksera i ubijać, dodawać partiami serek. Dodać syrop daktylowy, skórkę z cytryny i wymieszać.

Ciasto ostudzić, przeciąc na 3 blaty i przełożyć kremem.  Podawać schłodzone (krem trochę zastygnie). My podaliśmy od razu, bo solenizant już szykował się za chwilę do snu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz