poniedziałek, 12 stycznia 2015

Przepis na placki do tortilli


Tak jak pisałam w poprzednim poście: dziś przepis na placki do tortilli.
Poprzednią tortillę robiłam z kupnych placków, które kupiliśmy kiedyś przy okazji tygodnia meksykańskiego. Niestety, skład kupnych tortilli przeraża nieco długością i dziwnymi dodatkami, dlatego też postanowiłam kiedyś zrobić placki sama.


Okazuje się, że przepis jest naprawdę banalny.



SKŁADNIKI (na 4 tortille):

170g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka)
130g gorącej wody (0.5 szklanki)
2 łyżki oleju (u mnie  z pestek winogron)
łyżeczka soli
łyżeczka ziół prowansalskich

Wszystkie składniki najlepiej umieścić w misce i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Uważajcie, żeby początkowo nie poparzyć się od wody.
W Thermomixie: 1.5-2 minut / interwał i gotowe.



Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej rozwałkowujemy placek, na podsypanej (minimalnie!) mąką stolnicy. Sekretem tortilli jest jej baaaaardzo cienkie rozwałkowanie, pamiętajcie o tym :)

Placek umieszczamy na bardzo gorącej patelni, bez tłuszczu, wody etc.


Smażymy po 25 sekund z każdej strony i gotowe! Placki są sprężyste i dają się bardzo łatwo zawijać, przy czym nie łamią się i nie kruszą, jak to bywa z kupnymi.



Jeden placek z tego przepisu ma 188 kalorii.


Prawda, że proste? :)

Ja moją tortillę zapiekłam tym razem w piekarniku, gdyż nie lubię zimnego mięsa, a kurczak przez noc stał w lodówce. W wersji mniej dietetycznej, można na każdej tortilli położyć plasterek sera (lub włożyć go do środka przed zawinięciem).


2 komentarze:

  1. jaki łatwy przepis:) wiesz może ile kalorii ma jedna tortilla z farszem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam w poprzednim wpisie - całość to ok. 430 kalorii :)
      Oczywiście ze składnikami w ilości tam podanej :)

      Usuń