piątek, 16 stycznia 2015

Placki owsiane

Nie wiem, jak Wy, ale ja UWIELBIAM śniadania na słodko! Placki, placuszki, naleśniki, pancake'i, kanapki z twarogiem i dżemem, owsianki, jaglanki - no raj dla mnie :)
Wytrawne śniadania również lubię, ale raczej w weekendy, kiedy mamy czas ugotować jajka, czy zrobić jajecznicę. W tygodniu staram się przygotować sobie śniadanie na kolejny dzień - poprzedniego dnia wieczorem.
U mnie sprawdza się zasada, że czas rano biegnie 2x szybciej niż wieczorem. Naprawdę warto poświęcić wieczorem te 15 minut, żeby rano zaoszczędzić 30 :)

Placki z tego przepisu smażę wieczorem i jem rano na zimno, albo smażę rano, ale wieczorem zalewam je wodą/mlekiem i rano tylko smażę na patelni.

SKŁADNIKI (na 1 porcję):


płatki owsiane - 40g (4 łyżki)
1 jajko
cynamon
serek Bieluch 1/2 opakowania
dżem niskosłodzony 30g (2 lyżeczki)

Płatki zalewamy wieczorem wrzątkiem lub mlekiem (może być zimne), tak żeby je przykryć. Płatki wchłoną płyn i napęcznieją.
Dodajemy 1 jajko, duuuuuużo cynamonu (jeśli dodacie mało, placki będą bez smaku) i odstawiamy.



Rano/później z powstałej masy smażymy malutkie placuszki - patelnię smaruję pędzelkiem skropionym olejem, tylko przed pierwszą partią placków.


Placuszki obraca się bez problemu, grunt to poczekać, aż spód się dobrze zetnie :) Smarujemy serkiem Bieluchem




a następnie dżemem - u mnie domowej roboty dżem ananasowo-cukiniowy z nutą cytrynową - przepyszny! Mąż wybrał ananasowy oraz marchewkowo-pomarańczowy :)



Takie śniadanie ma ok. 360 kalorii i jest świetnym rozpoczęciem dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz