piątek, 15 sierpnia 2014

Placki z cukinii z kurczakiem i sosem pieczarkowym

Ponieważ sezon na cukinię w pełni, a u nas w domu kochamy cukinię w każdej postaci, dziś przepis na cukiniowe placuszki :)




Długo szukałam przepisu bez użycia ogromnej ilości mąki, bo jednak staram się nie wpychać jej gdzie się da.

Aż natknęłam się na przepis w Quchni Wege z... mąką jaglaną, czyli nic innego, jak zmielona kasza jaglana.

A że kaszę jaglaną uwielbiamy od pewnego czasu, za jej świetne właściwości (będzie o tym notka), był to idealny przepis :)
Zatem przedstawiam Wam:

PLACKI Z CUKINII Z KURCZAKIEM I SOSEM PIECZARKOWYM
/przepis na ok. 25 placków/

4 średnie cukinie (ok. 800g)
pół szklanki zmielonej kaszy jaglanej
3 jajka
1 cebula
1-2 duże ząbki czosnku
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
papryka ostra (szczypta), sól (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (3 łyżeczki)
olej do smażenia


Cukinie myjemy, nie obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 20 minut, by puściła wodę.



W tym czasie kroimy drobno cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek i podsmażamy na patelni.

Kaszę jaglaną blendujemy na mączkę.



Odciskamy z cukinii nadmiar wody, dodajemy wszystkie nasze składniki, przyprawy i mieszamy dokładnie łyżką.

Smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem (ja smaruję pędzelkiem tylko przed pierwszym smażeniem).

Na 1 placka dawałam 1-1.5 kopiatej łyżki masy - mniejsze placki łatwiej obracać.

Smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkości z zewnątrz.




Ja podałam z kurczakiem i sosem pieczarkowym
- kurczaka przyprawionego pieprzem ziołowym ugotowałam na parze
- pieczarki poddusiłam z tymiankiem
- dodałam 1 serek Bieluch i chilli





Placki są bardzo, bardzo delikatne. Chrupiące z wierzchu, mokre w środku.

Słodycz cukinii miesza się z cebulą duszoną z czosnkiem, a całość jest uzupełniona ziołami.
Domownicy byli zachwyceni :)

Danie przygotowałam przy użyciu Thermomixa - przepis na TM znajdziecie tutaj.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! Uwielbiam cukinię, a placuszków nigdy jeszcze nie jadłam. "Mąka" z kaszy jaglanej to świetny patent, na pewno zapamiętam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają :) Ale zastanawiam się, czym zastąpić kaszę jaglaną? Jakiś pomysł? Nie mam jej akurat w domu. Mogłaby być zwykła mąka?
    zrealizowacmarzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można dać zwykłą mąkę :)
      Ja szukałam przepisu bez niej, bo mąkę pszenną ograniczam, a nawet pełnoziarnista ma dość dużo kalorii i węglowodanów.
      Poza tym kasza jaglana ma tak świetne właściwości, że ostatnio upycham ją gdzie się da, stąd ten przepis :)
      Niemniej jednak zwykłą mąkę możesz dać, w każdym razie musi coś 'związać' wodnistą cukinię :)

      Usuń
    2. Placki właśnie smażą się na patelni :) Świetnie pachną :) Podzielę się niedługo na moim blogu :)

      Usuń
  3. Boję się trochę tego sosu. Dusiłam kiedyś pieczarki, przyprawiłam, dodałam jogurt naturalny a on po prostu wyparował, pozostawiając na pieczarkach jedynie zwarzony biały nalot. :( Czy sekret tkwi w gęstości jogurtu/serka? Nie jadłam Bielucha, a ten jogurt, którego użyłam, był dość rzadki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możliwe że chodzi o gęstość. Bieluch jest dużo bardziej 'zwarty' niż jogurty naturalne. Zwłaszcza, że jogurt jogurtowi też nierówny, przykładowo Danone ma dość leiste jogurty, a Bakoma już bardziej gęste. Nie mówiąc o jogurtach greckich :)

      Żeby sos nam się nie zwarzył, trzeba też dodawać serek stopniowo i najlepiej nie do wrzących pieczarek.

      Usuń