Placki z cukinii z Thermomixa




SKŁADNIKI:
4 średnie cukinie (ok. 800g)
pół szklanki kaszy jaglanej
3 jajka
1 cebula
1-2 duże ząbki czosnku
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
papryka ostra, sól, zioła prowansalskie
olej do smażenia

1/2 szklanki kaszy jaglanej wsypujemy do pojemnika i miksujemy 20 sekund/obroty 10.


Mączkę przesypujemy do miski.

Cukinie myjemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, miksujemy 4 sekundy/obr. 4-5 (tutaj mała uwaga - jeśli cukinii jest dużo, należy ją po zmiksowaniu przemieszać i zmiksować jeszcze raz, żeby wszystkie kawałki były podzielone) - ja miksowałam właśnie 2x.
Cukinia ma być rozdrobniona jak na tarce na dużych oczkach.
Cukinię przekładamy do innej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, by puściła wodę.


Do pojemnika wkładamy obraną, przekrojoną na pół cebulę, 2 obrane ząbki czosnku, miksujemy 3s/obroty 5. Dodajemy łyżkę oliwy. Dusimy 2 minuty/Varoma/obroty 1.
Z cukinii odciskamy nadmiar wody, dodajemy do niej cebulę + czosnek, mączkę jaglaną, 3 jajka, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej i przyprawy.
Smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem (ja smaruję tylko przed pierwszym smażeniem).



Ja podałam z kurczakiem i sosem pieczarkowym:
- 2 średnie filety z kurczaka (na 5 porcji)
- 500g pieczarek
- serek Bieluch
- pieprz ziołowy, tymianek, chilli.



Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy pieprzem ziołowym, wkładamy do Varomy i dusimy ok. 20 minut, aż będzie miękki.

Pieczarki wrzucamy do pojemnika, miksujemy 3s, obr 3, dodajemy tymianek, 3 łyżki wody (ew. 1-2 łyżki oliwy) i dusimy ok. 6 minut/Varoma/obr. 1.

Do pieczarek wrzucamy 1 op. serka Bielucha, fileta z kurczaka, przyprawy, mieszamy. Sos podajemy ciepły – polewamy nim placki, lub nakładamy obok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz