poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Leczo

Leczo u nas w domu nie gościło zbyt często, mimo że mój partner je uwielbia. Mnie jednak kojarzyło się z czymś ciężkim, tłustym, kalorycznym.

Ostatnio widziałam leczo zrobione przez znajomą mojego dziadka, starszą panią. Wierzcie mi, było to straszne - boczek z kiełbasą, pływające w tłuszczu. Warzyw tyle, co kot napłakał, całość się ścięła na 'galaretkę' od tłuszczu, okropność.

Za to uwielbiam nasze leczo - gęste,mimo braku nawet grama mąki. Aromatyczne, z mnóstwem warzyw. Wyraziste dzięki chilli no i lekkie, bo z kurczakiem i kabanosami ;)

Jest to jedno z dań, które z powodzeniem zabieram do pracy w pojemniczku i zjadam na zimno :)




SKŁADNIKI (na 2 porcje):

2 nieduże filety z kurczaka (po ok. 100g każdy)
50g kabanosów z kurczaka
1 większa papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
2 małe lub 1 średnia cukinia
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów (ale w sezonie zdecydowanie stawiam na świeże i Wam też polecam - 800-1000g)
sól, pieprz, papryka słodka, chilli
olej



Cebulę kroimy drobno, dusimy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy.

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Żeby łatwiej było obrać, przed sparzeniem natnijcie pomidora na 4 - wtedy skórka łatwiej schodzi.
Pomidory kroimy, wrzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem.

Dorzucamy pokrojoną w kostkę połówkę cukinii i pół czerwonej papryki. Dusimy ok. 10 minut bez przykrycia, po czym całość blendujemy na gładką masę.

Fileta z kurczaka kroimy na niedużą kostkę, doprawiamy pieprzem ziołowym i smażymy na patelni / gotujemy na parze.

Kabanosa kroimy na ok. 1.5cm kawałki, najlepiej pod skosem.

Do naszego sosu dorzucamy pokrojoną w  ćwiartki cukinię, resztę papryk (pokrojone w niedługie paski), kurczaka oraz kabanosa.

Doprawiamy: 1-2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta soli, 0.5 łyżeczki chilli (lub więcej, jeśli lubicie bardzo ostre). Gotujemy ok. 30 minut - ważne by nie gotować lecza  zbyt długo, bo w innym wypadku skórka zaczyna się oddzielać od papryk.



Leczo jest bardzo syte, bogate w warzywa i stosunkowo niskokaloryczne :)
1 porcja wraz z kromką ciemnego chleba to ok. 450 kcal.


1 komentarz:

  1. Ja jeszcze dodaję kilka pieczarek, zaraz po cebuli je duszę. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń