środa, 10 grudnia 2014

Lekkie ciasto drożdżowe

Dziś przepis na szybkie w wykonaniu i leciutkie w konsystencji, ciasto drożdżowe.
Ratuję się nim, kiedy nie mamy w domu nic słodkiego, a nie chcę kupować gotowych batonów/słodkości.
Na wierzch wykładam domowe jabłka prażone, ale tak naprawdę można dać dosłownie wszystko, co nam przyjdzie na myśl, ogranicza nas tylko nasza inwencja :)

SKŁADNIKI: 

/na foremkę 24x24cm/

150g mleka
20g drożdży
20g cukru/ksylitolu
380g mąki
80g twarogu półtłustego)
1 jajko
szczypta soli



Mleko wlać do garnuszka i lekko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące, bo inaczej 'zabijemy' drożdże i ciasto nam nie wyrośnie :)

Do ciepłego mleka wrzucić pokruszone drożdże + cukier (ja daję pół na pół: cukier waniliowy + ksylitol*). Wymieszać trzepaczką, aż do rozpuszczenia drożdży. Przełożyć do dużej miski, dodać pokruszony drobno twaróg, mąkę, 1 jajko, szczyptę soli i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.Nie powinno się kleić, jednak gdyby tak było, to ja zawsze robiąc drożdżowe ciasto, smaruję sobie rękę olejem, wtedy ciasto wyrabia się bez problemu i nie przykleja do dłoni :)



Ustawić piekarnik na 50 stopni. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia, które można używać w piekarniku (ja daję po prostu na talerz), wstawić ciasto na 10 minut do nagrzanego piekarnika.

W międzyczasie można zrobić kruszonkę:

KRUSZONKA

70g mąki
50g cukru
50g miękkiego masła

Składniki w podanej kolejności umieścić w miseczce i 'zagnieść' widelcem, do uzyskania kruszonki.

Ciasto wyjąć z piekarnika, rozwałkować, ułożyć w foremce do pieczenia wyłożonej papierem lub posmarowanej olejem.
Na ciasto wyłożyć dowolne składniki (owoce, powidła, prażone jabłka), posypać kruszonką. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Ciasto jest bardzo lekkie, fajne do popołudniowej kawy. Najlepsze na ciepło! Ale po paru dniach (o ile dotrwa.... ;) ) świetnie smakuje z poranną herbatą :).

Przepis na Thermomix

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz