SKŁADNIKI:
/na foremkę 24x24cm, można w większej, będzie wtedy niższe/
150g mleka
20g drożdży
20g cukru/ksylitolu
380g mąki
80g twarogu półtłustego)
1 jajko
szczypta soli
Do naczynia wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier, podgrzać 3 minuty 37 st. obr 2.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać 2 minuty, interwał (wyrabianie ciasta).
Wstawić ciasto do nagrzanego na 50 stopni piekarnika, na 10 minut. W międzyczasie zrobić kruszonkę:
KRUSZONKA
70g mąki
50g cukru
50g miękkiego masła
Do suchego naczynia wsypać składniki w podanej kolejności, wymieszać 10s./obr.6
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, umieścić w blaszce. Wyłożyć na wierzch jabłka/powidła/owoce. Piec 35 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz