środa, 13 sierpnia 2014

Zielone smoothie

Dziś będzie notka o zielonych koktajlach :)





Zielone smoothies zaczęłam pić niedawno, a powodem była zatrzymana woda w organizmie. Na tę dolegliwość świetna jest natka pietruszki, którą jednak jem generalnie tylko w rosole i innych zupach (a zupy jadam baaardzo rzadko :) ). Musiałam więc poszukać sposobu, jakby tę natkę przemycić do mojego menu.

I tak właśnie stwierdziłam, że koktajle owocowo-warzywne, to jest coś dla mnie: gęste, syte, mało kaloryczne, z dużą ilością warzyw, owoców, bogate w witaminy i błonnik. Z włączaniem odpowiedniej ilości owoców do diety, nie mam większych problemów, natomiast z warzywami muszę się pilnować.

Smoothies robię ostatnio w przeróżnych kombinacjach i testuję najlepsze. Teoretycznie wyczytałam, że najlepsza kombinacja to 60% owoców i 40% warzyw, ale tak naprawdę wzystko zależy od tego, czy lubicie koktajle mocno owocowe, słodkie czy nie przeszkadza Wam wyraźny warzywny posmak.

Jest cała lista fantastycznych warzyw i owoców, które można dodawać do smoothies i które zdecydowanie warto spożywać :)

Na szczególną uwagę zasługują tutaj:

pietruszka (natka) - moczopędna, usuwa nadmiar wody, oczyszcza organizm

szpinak - przywraca równowagę kwasowo-zasadową, bogaty w błonnik, witaminy z grupy B, magnez, wapń, antyoksydanty. Poprawia kondycję mózgu, przeciwdziała chorobie Alzheimera, obniża ciśnienie krwi

zielone ogórki - usuwają nadmiar wody z organizmu, są moczopędne

liście buraka - usuwają toksyny, usprawniają pracę nerek

buraki - sporo żelaza; azotany - obniżają ciśnienie krwi; kwas foliowy, przeciwutleniacze, błonnik. Wspomagają pracę wątroby, polecane przy anemii.

jabłka - bogate w antyoksydanty, błonnik

seler naciowy - 2x więcej wit. C niż w cytrusach, poprawia trawienie, oczyszcza z toksyn

pomidor - dużo wody, bogate w potas, przeciwutleniacze (likopen), wit. C, PP, K; witaminy z grupy B. Przeciwdziała zawałom i miażdżycy.

sałata - poprawia trawienie, bogata w chlorofil, luteinę, kwas foliowy.

jarmuż - okrzyknięty mianem 'superfood' - choć znany od wieków, aktualnie bardzo rzadko wykorzystywany w kuchni (a niesłusznie!). Zawiera dużo błonnika, wapnia, beta karotenu, witamin K, C, chlorofil (zapobiega nowotworom, zwalcza anemię, oczyszcza jelita i wątrobę, łagodzi wrzody żołądka; poprawia wzrok.


OWOCE:
pomarańcze, grejfruty, kiwi - bogate w wit. C

banany - bogate w magnez, potas. Zalecane przy zmęczeniu, napięciu i stresie. Pozytywnie wpływają na nastrój, gdyż pobudzają produkcję serotoniny - hormonu szczęścia :)

mango - wit. C, wit. z grupy B, beta-karoten, miedź, potas, magnez, sporo błonnika,

awokado - kolejne 'superfood' - zdrowe tłuszcze! obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi. Bogate w kwas foliowy; ułatwia trawienie - zalecane w dietach.

melon, winogrona, arbuz - duża zawartość wody, moczopędne

truskawki - więcej witaminy C, niż w cytrusach (!), oczyszcza jelita, wspomaga przemianę materii,

cytryna - wit C.; oczyszczenie

ananas - usuwa nadmiar płynów, wspomaga trawienie, bogaty w bromelinę pomocną przy odchudzaniu

imbir - niezastąpiony na mdłości, przeziębienie - właściwości rozgrzewające. Poprawia trawienie, działa rozkurczowo, łagodzi wzdęcia. Polecany dla osób z wysokim cholesterolem - zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Łagodzi bóle menstruacyjne, migrenę. Odświeża oddech, poprawia krążenie krwi, koncentrację.

Zioła:

mięta - na dolegliwości żołądkowe - ból żołądka, wzdęcia, gazy. Bogata w witaminę A, wit. B3, wapno, fosfor, żelazo, magnez, działa rozkurczająco.

melisa - przede wszystkim uspokaja, rozluźnia; pobudza trawienie. Polecana przy bólach głowy, menstruacyjnych, przewlekłym zmęczeniu.

Czas na przepis :)

Składniki na zielone smoothie:

- garść świeżej natki pietruszki
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 jabłko
- banan
- 0.5 cytryny
- kostki lodu
- kilka listków mięty
- szklanka wody mineralnej niegazowanej

W BLENDERZE:
selera obieramy, jabłko kroimy w ósemki i usuwamy gniazdo nasienne (nie obieramy, najwięcej witamin jest pod skórką!), banana kroimy na kawałki, cytrynę obieramy. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy miętę,pietruszkę, lód wodę i blendujemy na gładką masę.

W THERMOMIXIE:

Obieramy banana i cytrynę. Z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne.

Selera, jabłko, banana kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kielicha Thermomixa, dodajemy pietruszkę, lód, miętę i wodę. Miksujemy 40s/obr. 10.

Zielone smoothie najlepiej spożywać natychmiast, choć mi zdarza się zabrać je do pracy na II śniadanie :)
Ponieważ testuję różne połączenia, takie przepisy na pewno się jeszcze pojawią.

A czy Wy pijecie zielone koktajle? :)

1 komentarz:

  1. Brzmi pysznie! Ja sama przestałam pić smoothie, nie wiem czemu. Moje ulubione to jabłko, kiwi, banan, szpinak i woda oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń