Zupa warzywna z czerwonej soczewicy - TM

SKŁADNIKI:

2 średnie cebule

2 średnie marchewki
2 duże ząbki czosnku
maly kawałek selera
1/3 szklanki białego wina
110g czerwonej soczewicy (waga suchego ziarna)
300g przecieru pomidorowego (najlepiej ze świeżych pomidorów)
500g wody
1 kostka warzywna (najlepiej BIO, z dobrym składem, lub zrobiona samemu)
papryka słodka, papryka ostra, chilli, imbir, pieprz, sól



Cebulę, marchewkę, czosnek i selera wrzucamy do naczynia miksującego. Zakładamy miarkę, rozdrabniamy: 4s./obr.5. Dodajemy 20g oleju, doprawiamy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, szczypta chilli (jeśli lubimy ostre, to więcej), szczypta imbiru. Sól i pieprz do smaku. Dusimy 4,5 minuty/Varoma/obr.1.Dodajemy 500g wody, 300g przecieru pomidorowego, 1 kostkę warzywną, 110g soczewicy (wcześniej opłukanej na sicie) i gotujemy 25 minut/100 stopni/Wsteczne/Soft.
Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz