Kokosowa szarlotka jaglana

SKŁADNIKI:

2 szklanki kaszy jaglanej (suche ziarno)
1 łyżeczka kurkumy
4 szklanki wody

300ml mleka kokosowego
110ml mleka
200g mąki kokosowej (lub taka ilość zmielonych wiórków kokosowych)
6 żółtek
70g ksylitolu
15g cukru wanilinowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z pomarańczy

1-1.5kg jabłek (u mnie jabłka i gruszki :) )
2 łyżeczki cynamonu
6 białek, szczypta soli

Kaszę jaglaną przepłukać porządnie zimną wodą, odcedzić na sicie. Gotujemy z 4 szklankami wody, 1 łyżeczką kurkumy i szczyptą soli. NIE MIESZAMY. Jak już raz zamieszamy, to musimy mieszać do końca. Gotujemy do wsiąknęcia wody przez kaszę, ok. 15 minut.

Do TM wrzucamy 200g wiórków kokosowych, miksujemy na mąkę 8s/obr. 10. Przesypujemy do innej miski, w której mieszamy mąkę kokosową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i ksylitol.

Do TM wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, 3 żółtka, mleko+mleko kokosowe i miksujemy 120s/obr. 8 (ma być gładka masa). Przez otwór w pokrywie dodajemy suche składniki, które wcześniej wymieszaliśmy w misce i miksujemy 120s/obr. 7.

Masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni.

Do miski TM wrzucamy obrane i pokrojone na ćwiartki lub ósemki jabłka, miksujemy 5s./obr. 7 (można krócej, lub dłużej, w zależności czy wolimy konsystencję musu, czy wyraźnych jabłek). Dodajemy 1-2 łyżeczki cynamonu i gotujemy 8 minut/100 stopni/obr. 2 (+obr. wsteczne). Zamiast miarki stawiamy koszyczek.

W innym naczyniu ubijamy 6 białek na sztywno, ze szyptą soli. Mieszamy z jabłkami, wykładamy na ciepły jaglany spód, pieczemy 40 minut w temp 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz